top of page

משטח תרבית גרון לחיידק סטרפטוקוקוס A

מעט על דלקת גרון חיידקית סטרפטוקוקוס מקבוצה A ?

רוב כאבי הגרון נגרמות על ידי וירוס ואינן דורשות טיפול פעיל באנטיביוטיקה. חלק מכאבי הגרון נגרמים על ידי חיידק הסטרפטוקוקוס פיוגנס, והם עלולים להיות חמורים וניתנים לטיפול באמצעות אנטיביוטיקה. הבדיקה מזהה את Streptococcus pyogenes, המכונה סטרפטוקוקוס מקבוצה A, שהם חיידקים שמדביקים את החלק האחורי של הגרון ומהווים סיבה שכיחה לגרון נגוע וכואב.
דלקת גרון סטרפטוקוקולית מקבוצה A ידועה כדלקת גרון נפוצה בקרב ילדים כ 15%-30% מדלקות הגרון בקרב ילדים בגילאי 5-15.

דלקת גרון זו נפוצה לקראת החורף ותחילת האביב. בתקופה זו 35-40 ממקרי דלקות הגרון בקרב ילדים ומתבגרים קורים בגלל דלקת גרון סטרפטוקוקולית מקבוצה A , קרויה בקיצור (GAS) .

תסמינים של דלקת גרון מסוג  (GAS) הם כאב גרון, חום של יותר מ -38 מעלות , מוגלה על השקדים, ובלוטות לימפה צוואריות מוגדלות. תסמינים אחרים אשר יכולים להופיע הם: כאב ראש, בחילות והקאות, כאבי בטן, כאבי שרירים, פריחה, או דימום חך נקודתי  תסמינים מתחילים בדרך כלל יום עד שלושה ימים לאחר החשיפה האחרונה ונשארים כשבעה עד עשרה ימים.

בעוד שקבוצת סטרפטוקוקוס A היא הגורם החיידקי השכיח ביותר לדלקת גרון חמורה  היא אינה הגורם החיידקי היחיד ואחרים כוללים סטרפטוקוקוס C ו-G ו-arcanobacteria, לבדיקה מורחבת ניתן לעשות תרבית גרון לזריעה שלוקחת 5-7 ימים.

מה הסיבוכים של החיידק סטרפטוקוקוס A ולמה חרדים ממנו ?

דלקת גרון סטרפטוקוקולית מסוג A אמורה להדליק מנורה אדומה שכן בקרב ילדים ולעיתים גם מבוגרים החיידק יכול לתקוף את הגוף מספר שבועות מאוחר יותר והפעם במחלות אחרות.

דוגמה למחלות שיכולות להתרחש מס' שבועות מאוחר יותר הן :

  1. מחלה ראומטית (פגיעה במסתמי הלב, החיידק דוגר במסתמים ויוצר מושבות, גורם להרס של המסתם, דבר שיכול להוביל לניתוח מסתמים). 

  2. דלקת מפרקים – ב 35-65% מהמקרים יגרום לדלקת מפרקים למספר חודשים.

  3. מחלת השנית (אדמומיות העור ), זיהום בעור, דלקת רקמה תת עורית (רקמת העור כמו קליפת תפוז).

  4. דלקת פקעית הכליה (פוגע בגלומרולוס של הכליה ובעקבות כך בתפקוד כליות), תסמונת הלם רעלי (תגובה של הגוף לרעלן של החיידק).
     

מה חשוב לעשות ?

בזמן שהילד או קרוב משפחה מתלונן על כאבי גרון יש לבצע בדחיפות תרבית גרון לשלול דלקת גרון חיידקית סטרפטוקוקולית מסוג A . ישנם מקרים ויכול להיות שמדובר בחיידק אחר וגם יכול להיות שהמקור הוא ויראלי ואז לא תהיה תרבית חיובית.
 

אילו סוגי בדיקות יש ותוך כמה זמן תוצאות ?

נתחיל עם הערכה הביתית לתרבית גרון בקיצור RADT . תרבית גרון עם תשובה תוך דקות. אמנם היא טובה אך עם רגישות של 70% . ז"א שיש סיכוי לפספס 30% מטופלים הנגועים בחיידק הנ"ל .
במקרה והתרבית המזורזת חיובית יש ליטול טיפול אנטיביוטי, במקרה ויצאה תשובה שלילית  מומלץ לבצע תרבית גרון סטנדרטית במעבדה בה החיידק צומח וניתן לזהות אותו.

ישנה תרבית גרון המבוצעת במעבדה, שיטה סטנדרטית מצמיחים את החיידק בכלי ולאחר 24-72 שעות החיידק יוצר מושבות וישנה תשובה לסוג החיידק ורגישותו לאנטיביוטיקה. תוצאות 3-7 ימים.

 

מדוע בדיקת תרבית במעבדה אורכת יותר זמן ?

דוגמים עם מטוש את האזור הנגוע, לצורך העניין זה הגרון במקרה שלנו, את המטוש לוקחים למעבדה, שם יזריעו חיידקים בצלחת פטרי ונותנם להם לגדול. מכניסים את הצלחת (בה יש קרקע מזון לצמיחת חיידקים ) לתוך האינקובטור (שם יש תנאים נוחים לגדילה)  ובהמשך מתקבלת תמונת של חיידקים שצמחו. ברגע שיש חיידק אחד או שניים דומיננטיים בודקים איזו עמידות יש להם לאנטיביוטיקה . ברגע שיש הרבה חיידקים שצומחים זה נקרא תרבית מעורבת ולא ניתן לזהות חיידק דומיננטי. כל ההליך הזה של הזרעה, צמיחה, בידוד החיידק ובדיקת עמידות לוקחת בין 3-7 ימים. במקרה ואין צמיחה אז תוך 48 שעות מקבלת תשובה שאין צמיחה. באם יש צמיחה ממשיכים הלאה לבידוד סוג החיידק ובדיקת עמידות לאנטיביוטיקה. ההליך הזה יותר ארוך עד 5-7 ימים.

מהם היתרונות בבדיקת מעבדה מול הערכה ביתית?

  1. יותר מדויק עם רגישות גבוהה.

  2. מזהה חיידקים אחרים מלבד סטרפטוקוקוס A

  3. התשובה מגיעה עם רגישות לאנטיביוטיקה מותאמת לחיידק.

כיצד מבוצעת הבדיקה והאם יש צורך בהכנות נוספות ?

הבדיקה מבוצעת ע"י מטוש, אין צורך בהכנה לבדיקה. יש לבצע את הבדיקה לפני מתן אנטיביוטיקה.

 

בדיקת משטח גרון סטרפטוקוקוס A מהירה- 250 ש"ח . שרות עד הבית בתוספת תשלום.

בדיקת תרבית גרון במעבדה- 400 ש"ח.  שרות עד הבית בתוספת תשלום .

בשרות אחות פרטית ניתן לבצע בדיקה זו עד לבית הלקוח כמו"כ ניתן לבצע תרביות נוספות.

צרו קשר עכשיו לפרטים נוספים.

Physician Examining Young Girl's Throat_edited.jpg
bottom of page